αρχείο λήψης

Σε παλαιότερες εποχές η διάκριση της ιδιωτικής από τη δημόσια σφαίρα ήταν περισσότερο ευδιάκριτη. Η κάθε είδους ηθική ή/και ιδεολογία ανθούσε στον οικείο χώρο της οικογένειας, των φίλων ή των συντρόφων. Ο δημόσιος χώρος ήταν ένα «πεδίο» που θα μπορούσε, ίσως, να καταληφθεί μέσω της ηθικής και της ιδεολογίας, όμως μέχρι τότε δεν απασχολούσε βασανιστικά το υποκείμενο.

Αυτό σήμαινε ότι ενώ κάποιος ήταν «κέρβερος» στον οικείο του χώρο, ο ίδιος άφηνε περιθώρια δράσης στις δημόσιες αρχές- ακόμα και η κομμουνιστική κριτική θεώρηση είχε αυτά τα στοιχεία (τι περιμένεις από τις δημόσιες υπηρεσίες, αφού είναι όργανα του καπιταλιστικού κράτους, άρα έτσι θα λειτουργούν κτλ.)

Στις μέρες μας η σύγχυση ιδιωτικού και δημοσίου παράγει τη λογική του «πελάτη». Τα υποκείμενα που στο όνομα της κατανάλωσης και της προσωπικής ευδαιμονίας, επιτρέπουν πολλές παρασπονδίες στον ιδιωτικό τους χώρο, ακριβώς γι αυτό απαιτούν με σφοδρότητα συνέπεια και δικαιοσύνη στο δημόσιο χώρο, που αυτοί βέβαια δεν εφαρμόζουν στις ζωές τους. Ο προβληματισμός δεν είναι προσωπικός, ανιχνεύει τάσεις και συμπεριφορές.

Αυτό σημαίνει ότι ο άλλος που στον ιδιωτικό του χώρο είναι εντελώς χαλαρός, αυτός είναι που θα απαιτεί από την κυβέρνηση τα πάντα (του μυαλού του). Ξαφνικά είμαστε μπροστά στο φαινόμενο «ψιλο- διαλυμένες» προσωπικές ζωές να κρέμονται «πάνω στον γκισέ» της δημόσιας εξουσίας και να ουρλιάζουν «εγώ ψήφισα ΟΧΙ, εσύ το έκανες ΝΑΙ», «εγώ σε ψήφισα για να σκίσεις τα μνημόνια…», «εγώ, εγώ…»- θυμίζουν το γνωστό σλόγκαν απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους «εγώ, ρε, σε πληρώνω».

Δυστυχώς για αυτούς που επιζητούν τον μπούσουλα της ζωής στις κυβερνήσεις, ο δημόσιος χώρος πάντα θα έχει την αυτονομία των κινήσεων που οφείλει να έχει. Ο δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται ή σαρώνεται εάν θέλεις, δεν είναι το Τείχος των Δακρύων.

[πρώτη δημοσίευση 30.7.2015]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s