3000

Για τις ομάδες αυτές [τους νέους της μεταπολεμικής περιόδου στην Ισπανία που είχαν στρατευτεί σε νεολαιίστικες οργανώσεις της Φάλαγγας] εχθροί δεν είναι ποτέ οι ηττημένοι στον εμφύλιο, οι καταραμένοι «κόκκινοι», οι δαίμονες της επίσημης προπαγάνδας, αλλά το καθεστώς και οι μανδαρίνοι του [..] όταν συνειδητοποιήσαμε ότι, πράγματι, είχαμε έναν εχθρό, καταλάβαμε ότι αυτός ο εχθρός δεν ήταν οι ηττημένοι του πολέμου αλλά οι επικεφαλής του κατεστημένου [..]

Η διαμάχη της Κοιλάδας των Πεσόντων

Η αμφισημία αυτού του μνημείου και οι διαρκείς αμφιταλαντεύσεις αναφορικά με το τί θα έπρεπε να συμβολίζει εκφράζονται με τον καλύτερο τρόπο σε ένα περιστατικό που αφηγείται ο αρχιτέκτονας του , ο Ντιέγο Μέντεθ, σχετικά με τη διακόσμηση της κρύπτης, μοναδικό σημείο στο οποίο, όπως λέει ο ίδιος, διαφωνούσε με τον Φράνκο. Ήθελε να τοποθετηθούν, δεξιά και αριστερά του κενοταφίου, ανάγλυφα που θα απεικόνιζαν περιστατικά του πολέμου, εν μέσω μιας παρέλασης ηρώων και μαρτύρων. Στον Μέντεθ κάτι τέτοιο φαινόταν «αποτρόπαιο», καθώς λέει, γιατί οι απεικονίσεις αυτές όχι μόνο δεν θα άντεχαν «στον χρόνο και τη λήθη», κάτι που πάντα επιδίωκε ο Φράνκο για το μνημείο, αλλά, επιπλέον, θα συνέβαλλαν στη διαιώνιση του μίσους και στην αποτροπή της συμφιλίωσης. Ο Φράνκο δεν άλλαζε γνώμη κι έτσι κατασκευάστηκαν κάποια προσχέδια για τα ανάγλυφα, όπως τα είχε ζητήσει. Παρενέβη τότε ο επίσκοπος Έιχο Γκαράυ, η άποψη του οποίου ήταν πως επρόκειτο για μία «εξαιρετικά αποκαλυπτική απεικόνιση του μίσους, που εξυμνούσε τη μάχη μέσα σε μία εκκλησία. Όμως σε μία εκκλησία δεν θα πρέπει να εξυμνείται η σύγκρουση ανάμεσα σε ανθρώπους, ούτε ο πόλεμος, πόσο μάλλον ο αδελφοκτόνος πόλεμος….

Πηγή: Paloma Aguilar Fernandez, Μνήμη και λήθη του Ισπανικού Εμφυλίου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2005, 101.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s