71c6ea8d47a07b984512669ea9c348f7_L

Ο Jacques Julliard (πιο κάτω, στη φωτογραφία) είναι μια από τις σημαντικές μορφές της Γαλλικής Αριστεράς. Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, ιστορικός και συγγραφέας του σημαντικού έργου Οι Αριστερές της Γαλλίας (μετάφραση: Χριστιάννα Σαμαρά, επιστ. επιμέλεια: Δημήτρης Αντωνίου, Πόλις 2015) τοποθετείται με ενάργεια στη μεγάλη διαμάχη που διεξάγεται σήμερα για τη θέση του Ισλάμ στη γαλλική κοινωνία. Πιστός στις αρχές της εκκοσμικευμένης δημοκρατικής κοινωνίας που συγκροτούν τη γαλλική République (εφεξής Ρεπυμπλίκ) δημοσίευσε στην εφημερίδα Le Figaro έναν λίβελλο καταγγέλλοντας αυτό που θεωρεί αποστασία της μεγάλης μερίδας της (άκρας) Αριστεράς από τις αξίες της Ρεπυμπλίκ και τη σύνταξή τής με κοινοτιστικές θέσεις και μορφές πολιτισμικού και πολιτικού σχετικισμού. Στηλιτεύει δε την περιφρόνηση προς τις αρχές της εκκοσμίκευσης από την πλευρά των αριστερών ριζοσπαστών, εκείνων που θεωρούν την άνοδο της λεγόμενης ισλαμοφοβίας σημαντικότερο κίνδυνο από την ίδια την ισλαμιστική τρομοκρατία που πλήττει τη χώρα τους. Κατά τον Ζυλιάρ, οι πηγές του ισλαμοαριστερισμού μιας σημαντικής μερίδας αριστερών διανοουμένων είναι :

α. το μίσος για την Ρεπυμπλίκ (τη γαλλική δημοκρατία ως κράτος και σύστημα κανόνων και την αρχή της εκκοσμίκευσης που διέπει τον δημόσιο χώρο και τη σχέση-κράτους πολίτη),
β. η καχυποψία απέναντι στις μαζικές εκδηλώσεις του Λαού και
γ. η γοητεία που παραδοσιακά ασκεί η βία σε αυτόν τον πνευματικό και πολιτικό χώρο και που σήμερα ασκείται με τραγική επιμέλεια από ένα συγκεκριμένο τμήμα του πολιτικού Ισλάμ. Αναφέρει μια ακόμα πιθανή ρίζα της εγγύτητας αυτής της τάσης με το τρομοκρατικό Ισλάμ, την ταύτιση του τελευταίου με τους «κολασμένους της γης» και τους φτωχούς εν γένει, χωρίς όμως να τη συμπεριλαμβάνει στις βασικές πηγές του φαινομένου.

Πηγή

Advertisements

One thought on “Ο Ζακ Ζυλιάρ για τον ισλαμοαριστερισμό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s