logo-grand4

Ομολογουμένως άργησα! Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να καταλάβω και να ψυχαναλύσω τη σύμπλευση παλαιών αριστερών, αμιγώς νεοφιλελέ και δυτικόπληκτων σε ένα σχήμα με έντονα αυταρχικά και λαϊκίστικα χαρακτηριστικά. Εγώ είχα την οικεία (sic!) περίπτωση του συνονόματου, εν πολλαίς αμαρτίαις, εξαδέλφου μου. Κάτι είχα διαβλέψει. Πάντοτε υποψιαζόμουνα ότι αυτός ο εσμός έχει πολιτικές και κοινωνικές συνδηλώσεις. Δεν πρόκειται απλά για τρελαμένους και μειοψηφίες. Το παρακάτω άρθρο δίνει μία καλή εικόνα για αυτούς:

«Σε αυτό το μήκος κύματος, ο μέσος φιλελεύθερος αρθρογράφος ξελαρυγγιάζεται για να καταγγέλλει το πολιτικο-κοινωνικο-πολιτιστικό DNA του Νεοέλληνα -που οικοδομείται με υλικά όπως η χαλαρότητα, η αμετροέπεια, η γενικευμένη διαφθορά, η καθημερινή αγένεια, η τεμπελιά, η ανοργανωσιά, ο κρατισμός, ο τριτοκοσμισμός κ.λπ.- ως τον απόλυτο φταίχτη για τα δεινά που περνά η χώρα (και, κατά συνέπεια, ολόκληρο το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα»!). Μια τέτοια ανάλυση, όταν δεν είναι προϊόν ενορχηστρωμένης προπαγάνδας ή καλοπληρωμένης στρατευμένης υπηρεσίας, μοιάζει τουλάχιστον αφελής και πολιτικά επικίνδυνη. Όχι γιατί οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν αντιστοιχούν πολλές φορές σε υπαρκτά προβλήματα της νεοελληνικής κοινωνίας[7], αλλά διότι: α) στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης εναντίον της Μεταπολίτευσης ομαδοποιούνται με εντελώς επιφανειακό και αφελή τρόπο τα χαρακτηριστικά των Νεοελλήνων, με αποτέλεσμα να στοχοποιούνται και στοιχεία που κάθε άλλο παρά αρνητικά και στείρα μπορούν να θεωρηθούν. Έτσι, ο δρόμος προς το φιλελεύθερο «συμμάζεμα» περνά μέσα από την πάταξη της ελευθεριότητας που απολαμβάναμε, όπως και την καταστροφή της όποιας λαϊκότητας -δια της ταύτισής της με τον δαίμονα του λαϊκισμού. Β) Θέλοντας ο εγχώριος φιλελευθερισμός να αποδομήσει και να απονομιμοποιήσει τα «αρχαϊκά» και «απολίτιστα» χαρακτηριστικά μας, προτάσσει με τρομερή αφέλεια την ανάγκη για έναν απλό και δίχως περαιτέρω σχόλια εκδυτικισμό της χώρας, αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός ότι η παρηκμασμένη Δύση λίγα έχει πλέον να μας προσφέρει ως πρότυπο κοινωνικής λειτουργικότητας ή έστω πολιτικής ευταξίας.

Σε τελική ανάλυση, είναι η στάση του υποτιθέμενου ανθού της δυτικοθρεμμένης διανόησης της χώρας, ο οποίος, όχι μόνο δεν αρθρώνει κουβέντα ενάντια στον κωμικοτραγικό τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, αλλά καμώνεται πως εξασκεί το κριτικό του λειτούργημα βάλλοντας εναντίον οποιουδήποτε άλλου εκτός από αυτούς που ασκούν σήμερα την εξουσία στην Ελλάδα[8],που αποτελεί το πειστικότερο δείγμα της βαθειάς ανθρωπολογικής οπισθοδρόμησης που παρατηρείται μέσα στη Δύση. Όχι πως είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο κριτική στους εκάστοτε κυβερνώντες, λες κι αυτοί μας πέφτουν, κάθε φορά, από τον ουρανό, δίχως να έχουν τη στήριξη ή, έστω, την ανοχή ενός κρίσιμου μέρους της κοινωνίας· άλλο αυτό όμως κι άλλο η πρόστυχη και αναξιοπρεπής στάση που συνίσταται στο να εξαντλούμε την όποια κριτική μας διάθεση στους πιο εύκολους στόχους» [πηγή]

Advertisements

4 thoughts on “Νεοφιλελεύθερο μπαρόκ

  1. Σε βλέπω να έχεις το χαρντ κόπυ του κειμένου, γιατί το «απολίτικο» κέντρο δεν υπάρχει στα ηλεκτρονικά αποσπάσματα, αν ισχύει αυτό, είσαι και εσύ κρυφός αναγνώστης των Καστοριαδικών! (χαχαχα). Ε, εντάξει, παρηκμασμένη είναι τόσο πολύ η Δύση, που μέχρι και οι Καστοριαδικοί πλέον το αναγνωρίζουν. Η ουσία όμως είναι αλλού, πέραν της πλάκας

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Εἶναι ποὺ τοὺς πάτησε τὸ τραῖνο μὲ τὸν περιούσιο λαὸ τοῦ Ἀλλάχ καὶ ἀπομονώθηκαν τόσο ἀπὸ τὰ ἀριστερὰ ἀδέρφια τους. Κρίμα, γιατὶ τὰ παλιότερα χρονια, ποὺ χρειαζόταν ἕνας «καστοριαδικὸς πατριωτισμὸς» χωρὶς χριστιανοφαγίες καὶ βυζαντινοκτονίες, οἱ Καστοριαδικοὶ ἔπρατταν τὸ ἀντίθετο.
    Τώρα, φοβᾶμαι μὴν τοὺς ἀκούσω νὰ μιλᾶνε γιὰ «ἑτερονομία»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s