%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%80%cf%81%ce%b5%ce%b2%ce%b5%ce%b6%ce%b1

Πρέβεζα, 24 Ιουνίου 1928

(σχέδιο επιστολής για την Μαρία Πολυδούρη στην Αθήνα)

Δεσποινίς,

Είναι μία εβδομάδα που βρίσκομαι εδώ, και δεν έχω τίποτε άξιο λόγου για να σας πληροφορήσω.

Κάθομαι στο γραφείο και βλέπω μια λουρίδα θαλάσσης, ένα πλάτανο, ένα πηγάδι και διάφορα άλλα ασήμαντα πράγματα. Έγγραφα υπάρχουν φύρδην- μίγδην στα συρτάρια. Ευτυχώς δεν έρχονται νέα, και δεν θέλω ακόμη να θίξω τα κακώς κείμενα παλιά. Περιμένω λοιπόν να έλθη το μεσημέρι. Αφού γευθώ τον επιούσιον στο μοναδικό εστιατόριο της πόλεως, θα κοιμηθώ, έπειτα θα ξεναέλθω εδώ στο δημόσιο άσυλο, θα ξαναφύγω, θα κάνω ένα λυσσαλέο περίπατο στην προκυμαία και τέλος θα έχω την σπάνια τύχη να φάγω για δεύτερη φορά. Έτσι θα περάση κατά τον ενδοξότερο τρόπο και η σημερινή ημέρα, ακριβώς όπως πέρασαν και οι προηγούμενες, όπως θα περάσουν κ’ εγώ δεν ξέρω πόσες ακόμη.

Η Πρέβεζα είναι ένα άσχημο χωριό. Χτισμένη σ’ ένα επίπεδο χαμηλότερο σχεδόν από τη θάλασσα, δε φαίνεται, θαρρείς πως κρύβεται από ντροπή για τα χάλια της. Τα σπίτια, τουρκόσπιτα του χειρίστου είδους, άρχισαν να έχουν αρχαιολογική αξία. Ξεπετιούνται εδώ κ’ εκεί, καθένα όπου τόσπειρε ο νοικοκύρης του, ώστε οι δρόμοι που σχηματίζονται κατά σύμπτωσιν εν τω μεταξύ, να μην ξέρης πούθε αρχίζουν και που οδηγούν. Κανένας άλλως τε δεν είναι μακρύτερος από 30 μέτρα και όλοι έχουν τενεκεδένιες πινακίδες με μεγαλειώδη ονόματα: οδός Γαλλίας, οδός Γεωργίου Α’, οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, κλ. κλ.

Όσο για τους κατοίκους, αυτοί είναι πρωτεξάδελφοι του Μπαρμπαγιώργου «ελιές ψιλιές, καλιές» […]

[Καρυωτάκης, Νέα Εστία, 88, 15 Αυγούστου 1930, σ. 882, και Σακελλαριάδης, Άπαντα, σ. 251, Ολόκληρη δημοσιεύτηκε στο Σαββίδης κ.α., Χρονογραφία, σ. 158-159]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s