5-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82

[Μιχαήλ Κύρκος]

Από τον Αύγουστο του 1924 ως τον Ιανουάριο του 1927 οι καιροί δεν ευνοούν τη δημοσίευση ποιημάτων, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την καλλιτεχνική έκφραση. Από την άλλη όμως, ο δημόσιος υπάλληλος Καρυωτάκης, βλέπει πώς εφαρμόζονται στην πράξη – με ποιά διαβλητά μέσα, με ποιες χαριστικές πράξεις, με ποιες επιλογές προσώπων- οι γενικές μεγαλόστομες διακηρύξεις ΄περί αποκαταστάσεως της χρηστής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού”, έχει αποδείξεις των αντιφάσεων από πρώτο χέρι και δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες σάτιρες γεννιούνται αυτή την εποχή.
Στα υπουργεία επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και … κινητικότητα, καθώς οι υπηρεσίες ανδιαρθρώνονται και οι υπάλληλοι μετακινούνται. Στις 4-9-1925 ο Καρυωτάκης τοποθετείται Γραμματέας του Ιατροσυνεδρείου, κατοπινό “Ανώτατον Υγιεινομικόν Συμβούλιον”,  και έχει σαν αντικείμενο την επίβλεψη της δημόσιας υγείας. Η οριστική διάλυση του Υπουργείου γίνεται στις 12-1-1926, ενώ απολύεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων μονίμων, ημερομισθίων ή επί συμβάσει, δήθεν ως πλεονάζοντων, ύστερα από λίγες μέρες όμως, παρατηρείται μεγάλος αριθμός νέων προσλήψεων. Οι διάφορες διευθύνσεις και τα τμήματα του καταργηθέντος Υπουργείου, καθώς και οι υπάλληλοι που ανήκαν εκεί, μοιράστηκαν σε διάφορα υπουργεία. Η Διεύθυνση Υγιεινής έλαχε στο Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ο Καρυωτάκης στις 18-2-1926 τοποθετείται εκεί.
Αλλά η καθησυχαστική εικόνα που θέλουν να υποβάλουν τα έργα και οι ημέρες της γραφειοκρατίας είναι πλασματική: Στο εξωτερικό, ταπεινώσεις και υποχωρήσεις, στο εσωτερικό κινήματα, αιματηρές στγκρούσεις, συλλήψεις, ανατροπή του Πάγκαλου από τον Κονδύλη και τέλος η απόφαση επανίδρυσης του Υπουργείου Υγιεινής, στο οποίο στις 3 – 9- 1926 καλείται ο Καρυωτάκης να αναλάβει υπηρεσία. Στη δεύτερη αναρρωτική του άδεια, ο Καρυωτάκης επισκέπτεται τη Ρουμανία. Ο ίδιος σε επιστολή του προς τον Σακελλαριάδη, το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, γράφει: “’Όταν ήρθα, ήβρα αναστατωμένο το Υπουργείο, Νομ. Διατάγματα, προαγωγές κλπ, μεταξύ δε  άλλων και κατειλημμένη τη θέση μου. Τώρα φοβούμαι καμιά μετάθεση. Αν μου σκαρώσουν τίποτε τέτοιο, εννοείται, θα παραιτηθώ. Τα τυχοδιωκτικά σχέδια συσσωρεύονται στο μυαλό μου. Σκέπτομαι να …πάρω ένα δίπλωμα σωφέρ και ν’ απέλθω εις Παρισίους.”
Η τοποθέτησή του σε άλλο τμήμα- Το τμήμα Αγαθοεργών Ιδρυμάτων- γίνεται στις 9 -12-1926, όταν αναλαμβάνει η Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Ζαίμη και τη σχετική διαταγή υπογράφει ο Μ. Κύρκος, ο υπουργός με τον οποίο συγκρούστηκε ο Καρυωτάκης. Την ίδια χρονιά που ο ποιητής σκέπτεται να φύγει για το Παρίσι, η Μαρία Πολυδούρη είναι ήδη εκεί και προσπαθεί να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα αφήνοντας πίσω ένα παρελθόν που πονάει.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s