«Τα χρόνια της κρίσης δυστυχώς όλα τα στοιχεία μιας διάχυτης μνησικακίας που υπήρχαν στο περιθώριο έγιναν κυρίαρχα. Η αγωνία ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας αντί να εκφραστεί με νέα σκέψη και πνευματική ανασυγκρότηση και να δώσει λύσεις απορροφήθηκε μέσα σε ένα σπιράλ που αναπαράγει κανιβαλισμό, μοχθηρία, δολοφονία χαρακτήρων και πολλή κλειδαρότρυπα. Αυτό ανίχνευσα στο Φόρουμ των Δελφών κάνοντας μια δική μου ανάγνωση, συνέχισε. Από το τέλος της δεκαετίας του ’80 και όλη τη δεκαετία του ’90, με την έκρηξη και των ιδιωτικών ΜΜΕ, των glossy περιοδικών και του lifestyle, που επέβαλε ως κυρίαρχο μοντέλο τη μαγκιά, το “πατάω στη μούρη σου για να ανέλθω”».

«Μερικοί από τους μηντιακούς ομίλους, τους τότε λαμπρούς και τώρα ερειπωμένους και καταπτωχευμένους, έκαναν τότε την πρώτη τους κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο. Οι  τράπεζες έδιναν τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις και ήταν ανάδοχες στην εισαγωγή μηντιακών ομίλων στη φούσκα του Χρηματιστηρίου.»

Ρωτήθηκε για το αν έχουν ευθύνη και οι δημοσιογράφοι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. «Φταίμε και οι δημοσιογράφοι. Υπήρχε εποχή που ήταν μεγάλη μαγκιά να δουλεύεις σε τρεις δουλειές, εκ των οποίων οι δύο εμμέσως πολιτικές-κρατικές. Εκφράσαμε και εμείς εκείνη την εποχή. Βέβαια του καθενός η πορεία είναι καταγεγραμμένη και στα σώματα των εφημερίδων και στα αρχεία που κρατάει το διαδίκτυο. Εμένα π.χ. μπορεί να με ελέγξει κάποιος τι έλεγα το 1987 ή το 1999. Τα ίδια έλεγα και τότε για το lifestyle και τις βαθύτερες επιπτώσεις του στην κατασκευή μιας νοσηρής νοοτροπίας, τα ίδια για τη φούσκα του χρηματιστηρίου και τη φούσκα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ίδια και το 2006 και το 2007 όταν διακρίναμε αυτή την αθυμία της μετα-δημοκρατίας.  Δεν υπήρχε όραμα, ελπίδα ούτε πίστη στην ταυτότητά μας.»

Τέλος απάντησε σε σχόλιο για την «επίθεση στην ΕΡΤ».

«Δεν επιτέθηκα στην ΕΡΤ. Πρέπει να κάνουμε κριτική στην ΕΡΤ γιατί δεν είναι στην κατάσταση που θα θέλαμε. Θα ήθελα μία ΕΡΤ πιο ευφάνταστη, πιο ευκίνητη, πιο ζωηρή, ανοιχτή στο μέλλον, να πάρει έναν κουρασμένο λαό μέσα από την κρίση και να του ανοίξει ένα παράθυρο. Η ΕΡΤ είναι ένα ένα εργαλείο πολιτισμού, μόρφωσης και αυτοπεποίθησης. Η σημερινή ΕΡΤ απέχει από αυτό», είπε ο Ν. Ξυδάκης.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s