Κάθε φορά που πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ, διασταυρώνομαι με ανθρώπους άφραγκους, εγκαταλελειμμένους. Τριγύρω δρόμοι γεμάτοι λακκούβες, μερικοί παρακαμπτήριοι κλειστοί πια στην κυκλοφορία. Στα κεφαλοχώρια που διασχίζω δεν υπάρχει πλέον ταχυδρομείο ούτε φαρμακείο ούτε γιατροί ούτε νοσοκόμες, τα μπιστρό έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, δεν υπάρχει σύνδεση με το Ίντερνετ, παρά μόνο κλειστά καταστήματα και συχνά, στα παράθυρα, γαλλικές σημαίες. Δημοτικά σχολεία και εκκλησίες κλείνουν. Αθλητικά σωματεία βάζουν λουκέτο. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και οι μαζορέτες δυσκολεύονται να προσελκύσουν νέο κόσμο. Ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Μόλις τους δοθεί η παραμικρή ευκαιρία, οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Αυξάνονται τα άτομα που καταγγέλλουν τον γείτονά τους στην τοπική ΔΟΥ. Το ίδιο και η ενδοοικογενειακή βία, καθώς και το «καμάκι» σε κοπέλες που αγγίζει τα όρια της σεξουαλικής επίθεσης. Δουλειές δεν υπάρχουν. Σε κάθε χωριό βγαίνουν για πούλημα παλιά σπίτια σε κακή κατάσταση. Στο Νουαγιόν, στο Σωνύ, στην Κομπιένη και στο Σουασόν, κάθε χρόνο καταργούνται δρομολόγια τρένων. Στην ύπαιθρο κυκλοφορούν ολοένα λιγότερα υπεραστικά λεωφορεία.

Και ύστερα, στην είσοδο των χωριών, πινακίδες με έντονο κίτρινο χρώμα και ένα μάτι (γαλάζιο) με την προειδοποίηση «Γείτονες που επαγρυπνούν» (παρά το γεγονός ότι οι διαρρήξεις είναι σπάνιες). Στην περιοχή τα πάντα υποβαθμίζονται σταδιακά εδώ και είκοσι χρόνια. Δεν είναι μόνον οι τόποι συνάντησης που καταρρέουν (ελλείψει κόσμου), εξαφανίζονται και τα μέσα πρόσβασης σε αυτούς: οι δρόμοι, τα χρήματα και τα δίκτυα πρόσβασης.

Με εξαίρεση μερικές κοινότητες που αποτελούν γκέτο πλουσίων, το Νουαγιόν, το Σωνύ, το Βικ και το Σουασόν είναι σχεδόν χρεοκοπημένα. Οι ηλικιωμένοι είναι υπερβολικά φτωχοί για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά παραείναι φτωχά για να συνδράμουν τους γονείς τους. Σε αυτό το πλαίσιο το Εθνικό Μέτωπο επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερίκ κληρονόμησε το οικογενειακό αγρόκτημα, χίλια διακόσια στρέμματα. Ο Ερίκ του δίνει κάθε τόσο ένα χεράκι. Άντεξαν ώς τώρα, αλλά αρχίζουν να υποκύπτουν στην ιδέα ότι θα το πουλήσουν. Το μόνο που αποδίδει πραγματικά είναι η μονοκαλλιέργεια ζαχαρότευτλων σε μεγάλες εκτάσεις. Οι μικροί αγρότες προσπαθούν να ξεφορτωθούν τη γη τους, την οποία αγοράζουν φθηνά οι μεγαλοκτηματίες (των οποίων οι οικογένειες συχνά ελέγχουν και τους τοπικούς δήμους).

Ο Ερίκ και ο αδελφός του έχουν τρία άλογα. Δεν ξέρουν τι να τα κάνουν: κοστίζουν πολύ. Καθώς οι δόσεις που πληρώνουν για το σπίτι είναι υψηλές, ο Ερίκ και η Ανισά έχουν σταματήσει τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης. Πόσο μάλλον που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας.

Στον οικισμό και στα περίχωρα οι γείτονες είναι φτωχοί ηλικιωμένοι και μισθωτοί χωρίς δουλειά (συχνά ο ένας από τους δύο στα ζευγάρια). Όμως, εκεί μένουν και εκείνοι που τους αποκαλούν «Παριζιάνους» και που φαίνεται ότι «την περνάνε ζάχαρη»: οικογένειες στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ή ελεύθεροι επαγγελματίες (με έδρα την Αμιένη, την Κομπιένη και το Σουασόν), που αγοράζουν τα αγροτόσπιτα για τον «χαρακτήρα» τους (και την τιμή τους) και τα ανακαινίζουν.

Στη δουλειά ο Ερίκ θεωρεί ότι οι «νεαροί» δεν τον σέβονται: ωστόσο ασχολούνταν με μια ποδοσφαιρική ομάδα νέων, αλλά ο σύλλογος συγχωνεύτηκε με έναν άλλον. Πώς όμως θα μπορούσε να νιώθει «περήφανος» ο Ερίκ ζώντας εδώ, ακινητοποιημένος σε ένα μέρος που παρακμάζει, ανίκανος να αντιδράσει στην κατάρρευση ενός κόσμου «που δεν βαστάει άλλο», εκεί που νόμιζε ότι θα κατόρθωνε να ξεφύγει από τη μοίρα του αγρότη και η περιοχή του γεμίζει «Παριζιάνους»;

Δεν θεώρησα ότι η ψήφος του Ερίκ είναι κάτι «σοβαρό». Στις 21 Απριλίου του 2002 θα τον είχα μισήσει, ακόμα και βρίσει, κρίνοντας αυτό που έκανε «παραπάνω κι από σοβαρό». Σήμερα όμως δυσκολεύομαι να δω στο πρόσωπό του τον «κυριότερο εχθρό».

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s