Σε ένα άρθρο διασαφήνισης που δημοσιεύθηκε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, ο Ζαν-Κλωντ Μιλνέρ (Jean-Claude Milner) υποδεικνύει το κρυμμένο κίνητρο των ισλαμιστών εντολέων των τρομοκρατικών ενεργειών:

Περισσότερο οξυδερκές από άλλους, το Χαλιφάτο αναγνώρισε στην απαγόρευση της μαντήλας ένα τεταμένο χέρι: τι θα γινόταν αν το άδραχνε; Στο επιχείρημα της άρνησης των κοινοτισμών, αναγνώρισε μία χωρίς προηγούμενο ευκαιρία που δινόταν προς την ισότητα∙ φοβήθηκε ότι οι μουσουλμάνοι θα επωφελούνταν από αυτή. Πάνω από όλα, φοβάται τον αυθόρμητο κοσμικισμό του μέσου μουσουλμάνου: τι θα συνέβαινε αν οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης έπαιρναν σοβαρά υπόψη ότι τους επιτρεπόταν η θρησκευτική αδιαφορία όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους;

Οι τζιχαντιστικές ενέργειες απαντούν με τον δικό τους τρόπο σε μία απειλή που θέλουν να ξορκίσουν: την ρεπουμπλικανική ενσωμάτωση των μουσουλμάνων, που έγιναν ισότιμα μέλη της κοινότητας των πολιτών η οποία αποτελεί το γαλλικό έθνος. Συνεπώς, αυτό που οι ισλαμιστές εκλαμβάνουν ως απειλή είναι το τέλος του αυτο-αποκλεισμού των μουσουλμάνων. Γι αυτό και καταγγέλλουν τόσο πολύ αυτό που ονομάζουν «ισλαμοφοβία», ακόμα και επινοώντας την, ενορχηστρώνοντας την διαρκή της καταγγελία. Η πίστη ότι η γαλλική κοινωνία είναι εγγενώς ισλαμόφοβη διαθέτει γι αυτούς θεμελιώδη αξία: εμποδίζει τους μουσουλμάνους από το να εύχονται την ενσωμάτωσή τους στην κοσμική και πλουραλιστική κοινωνία υποδοχής και, κάνοντάς το αυτό, ευνοεί τον ισλαμικό κοινοτισμό. Η αφομοίωση, ιδού ο εχθρός. Αφού υπενθυμίσει ότι η ρεπουμπλικανική χειραφέτηση προϋποθέτει «την κοινωνική ανέλιξη και την παρένθεση των βιολογικών και πολιτισμικών διαφορών», ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, συναντώντας τις αναλύσεις του Μιλνέρ, δικαίως σημειώνει: «Η Γαλλία (…) γίνεται αντικείμενο απέχθειας από τους φονταμενταλιστές όχι γιατί καταπιέζει τους μουσουλμάνους, αλλά γιατί τους απελευθερώνει.»

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s