t1larg.ronartest.gi

Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 το NBA είχε κακή φήμη. Αρκετές από τις βεντέτες του είχαν αναμιχθεί σε καυγάδες, σε βίαιες πράξεις και στη χρήση κοκαΐνης. Τα στάδια δεν γέμιζαν παρά στο μισό και το άθλημα θεωρούνταν πολύ βίαιο. Πολλοί αναρωτιόντουσαν ένα το NBA θα επιβίωνε της αποχώρησης του Michael Jordan , αυτού του κατά κοινή παραδοχή μοντέλου που είχε κάνει μία περιουσία. Η λίγκα σκλήρυνε τις τιμωρίες κατά των παικτών που ήταν πολύ εριστικοί όπως ο Ron Artest ή ο O.J. Mayo, ενώ οι πολιτικοί παίκτες απομονώθηκαν όπως ο Craig Hodges. Αυτός ο τελευταίος, διωγμένος το 1992, είχε τολμήσει να μεταβεί στον Λευκό Οίκο με αφρικάνικη ενδυμασία για να δώσει  στον πρόεδρο George H. Bush μία επιστολή, που αποκήρυσσε τον πόλεμο που γίνεται «στους φτωχούς, στους Ινδιάνους, στους χωρίς κατοικία, και πιο συγκεκριμένα στους Αφρο-Αμερικανούς»

Τον Νοέμβριο του 2004, στη μέση ενός ματς, ένας θεαματικός καυγάς ξέσπασε ανάμεσα στους παίκτες του Detroit και της Ινδιανάπολης, αργότερα επεκτάθηκε στα επίσημα. Ο κομισάριος του NBA, David Stern, έκανε έκκληση στις υπηρεσίες ενός συμβούλου του προέδρου Bush για να αποκαταστήσει την επαφή με το κοινό, που ήταν σοκαρισμένο από αυτές τις εκρήξεις βίας. Πολλοί κανόνες δημιουργήθηκαν, ξεκινώντας από έναν ενδυματολογικό κώδικα. Θεωρημένο ως ρατσιστικό από πολλούς παίκτες, απαγόρευε, υπό την απειλή τιμωρίας, τα σύμβολα της κουλτούρας των μαύρων γκέτο: τα do-rags (φουλάρια που δένονταν γύρω από το κεφάλι), κράνη, παντελόνια baggy, περιδέραια, γυαλιά κα. Επέβαλε στους παίκτες στη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεων τους να είναι με ενδυμασία όπως πρέπει. Και για να ρυθμίσει τη θέλησή τους να εμπλέκονται, ο Stern δημιούργησε το «NBA Cares» (270 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν μεταξύ του 2005 και 2017), ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα που τους υποχρέωνε να πραγματοποιούν αποστολές στα νοσοκομεία ή στα αστυνομικά τμήματα, στους τόπους φυσικών καταστροφών…

Περισσότερο από δέκα χρόνια μετά την επιβολή του ενδυματολογικού κώδικα, το κοινό επέστρεψε, ήσυχο. Και τα δολάρια άρχισαν να ρέουν στις εταιρείες του NBA. Από την εποχή του Obama, το NBA στην πραγματικότητα γινόταν κατανοητό από πολλούς Αμερικάνους σαν ένα προοδευτικό πρωτάθλημα. Το 2014, απέλυσε τον ιδιοκτήτη των Los Angeles Clippers για ρατσιστικές προτάσεις. Δύο χρόνια αργότερα, απέσυρε από το All Star Game από την Β. Καρολίνα για διαμαρτυρία ενάντια στην υιοθέτηση από αυτή την πολιτεία των εχθρικών νόμων απέναντι στις λεσβίες, στους gays, bisexuels, trans (LGBT). Δεν τιμωρεί πλέον τους παίκτες που έχουν στα θερμικά τους ρούχα μηνύματα υποστήριξης στο κίνημα Black Lives Matter (ενάντια στην αστυνομική βία), ούτε αυτά που εκφράζουν την απόρριψη του Donald Trump.

«Εάν κάποιος συγκρίνει τον πολιτικό ακτιβισμό των αθλητών σήμερα με αυτόν της δεκαετίας του 1960, είναι η μέρα με τη νύχτα. Όμως, στο τωρινό αμερικάνικο πλαίσιο, το NBA εμφανίζεται σχεδόν σαν μία σοσιαλιστική λίγκα», σχολιάζει ο  Nicolas Martin- Breteau, ιστορικός του αθλήματος. Ο ακτιβισμός δεν πλήττει πλέον σοβαρά τα κέρδη. Το παράδειγμα του Colin Kaepernick, quarterback του αμερικανικού πρωταθλήματος football, ο οποίος τόλμησε να μην σηκωθεί δύο φορές κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου το 2016, για να διαμαρτυρηθεί κατά των αστυνομικών βιαιοτήτων, είναι χαρακτηριστικό. Από τότε, η εμφάνισή του παραμένει η περισσότερο ευπώλητη από όλη την λίγκα, ενώ δεν παίζει καθόλου.

Οι παίκτες του NBA, «οι περισσότερο πολιτικοποιημένοι από όλους τους επαγγελματίες αθλητές», όπως διακηρύσσει η Washington Post; «Η πολιτική και το μπάσκετ είναι δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά», μας εξηγεί ο Draymont Green, τρομερός power forward των Golden State Warriors. «Και οι περισσότεροι των παικτών δεν γνωρίζουν τίποτα από πολιτική. Γι’ αυτό, πρέπει να τα καταφέρουν». Ο Stephen Curry τονίζει «έχουν τα μικρόφωνα πάνω μας όλες τις μέρες, ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτό που λέμε, είτε συμμερίζονται είτε όχι τις ιδέες μας. Κατά συνέπεια, πρέπει να το υπηρετούμε αυτό το περισσότερο δυνατό»…..

Πηγή: Tennue correcte exigée, Le Monde Diplomatique, Juin 2017, 5

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s