varoudiem_533_355

O Γιάνης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, λέει η Δανάη, οι κοινωνίες μας θα πρέπει να ενστερνιστούν την άνοδο των μηχανών, εξασφαλίζοντας, όμως, ότι αυτές συμβάλλουν στην κοινή ευημερία [εδώ]. Υπάρχει πάντα μία «πραγματική πραγματικότητα» που επιβεβαιώνει την αποτυχία των πειραματισμών. Η ακύρωση της βαρουφακικής αντίστασης από τον Τσίπρα δεν με ενδιαφέρει τόσο ως πολιτική «κωλοτούμπα». Δείχνει ότι και αυτός και ο κόσμος κατάλαβαν, εξαίφνης, ότι τα πραγματικά ζόρια δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με λογικές ενός μεταμοντέρνου, νεοτεχνολογικού φουτουρισμού, με κάποιες δόσεις ξεθυμασμένων sixties και seventees (μηχανές, δίσκοι, μπαράκια κ.α.). Όταν θες να πουλήσεις τσαμπουκά στον ισχυρό, θα πρέπει- κατά κάποιο τρόπο- να μην μοιράζεσαι μαζί του τα ίδια κοσμοείδωλα. Δηλαδή, τι φοβερό χωρίζει τις ζωές του Νταισεμπλουμ ή του Μοσκοβισί απ’ αυτήν του Βαρουφάκη; Η αντίσταση για να πείσει χρειάζεται μία δόση αυτόνομου και ανεξάρτητου «ύφους»- τουλάχιστον. Μία πίστη σε διαφορετικές αξίες, διαφορετικές, βρε αδελφέ, από την κοινή ευημερία και το New Deal! Ο κόσμος που κάπως τα πιάνει αυτά, δεν πείθεται, και συμβιβάζεται τελικά με τον ρεαλιστή κωλοτούμπα. Ακόμα και αν ο δανδής έχει θεωρητικά, δηλαδή μακρο- οικονομικά δίκαιο. Αυτό το «τεχνοφιλελεύθερο», μετανεωτερικό και «χίπστερ» πρόταγμα δεν θα αποτελέσει ποτέ πρόταγμα αντίστασης και επανάστασης. Θα καταναλώνεται στα μπαράκια και στις φαντασιώσεις της εκπτωχευμένης, μορφωμένης μεσαίας τάξης, η οποία ακόμα θεωρεί ότι κάπως θα σωθεί. Νομαδισμός, ελευθεριακό ύφος, κοινωνική δικαιοσύνη, διασκέδαση ποιότητας, αμεσότητα του τύπου πάμε να τα πιούμε και να μιλήσουμε, ναρκισσισμός, φωτογραφίες, και τα συναφή είναι δομικά στοιχεία του νεοφιλελεύθερου προτύπου- εκτός αν νομίζετε ότι είναι ο δυσειδής Σόιμπλε. Ο τελευταίος επικρατεί, διότι έχει καταλάβει τη θέση που είχαν κάποτε, σε άλλα χρόνια, οι όμοια δυσειδείς σύμβουλοι του Στάλιν, «κάντε τις φιγούρες σας, εγώ κάνω κουμάντο»! Επιμονή, αυταρχισμός, σνομπισμός, πίστη σε απόλυτες συνταγές. Τί σημασία έχει που έχει τελικά άδικο; Η ιστορία δεν συμβιβάζεται με το δίκαιο, πολλώ μάλλον όταν αυτό το τελευταίο αμπαλάρεται ως βαρουφακικό……

Advertisements

3 thoughts on “Βαρουφακική αντίσταση;

 1. Συμφωνούμε και οι τρεις μας, ο συντάκτης έχει κάποιο θέμα με εκείνο που ο ίδιος κατανοεί ως «μεταμοντέρνο, νεοτεχνολογικό φουτουρισμό, με κάποιες δόσεις ξεθυμασμένων sixties και seventees (μηχανές, δίσκοι, μπαράκια κ.α.)», αλλά και με το «τεχνοφιλελεύθερο, μετανεωτερικό και χίπστερ … βαρουφακικό» αμπαλάζ τού «δανδή».
  Αναρωτιόμαστε αν πέρα από τις βερμπαλιστικές προκλήσεις θέλει ο συντάκτης να πεί και κάτι, που εμείς τουλάχιστον δεν το κατανοήσαμε. Και εάν ναι τότε, γιατί δεν μπαίνει στη βάσανο να εκφραστεί συναφώς με σαφήνεια και τεκμηριωμένα;
  Οφείλουμε να τονίσουμε ότι όσο και εάν ψάξαμε δεν βρήκαμε στις δηλώσεις τού Υπουργού, που μετά το δημοψήφισμα παραιτήθηκε, καμία παραπομπή σε τσαμπουκάδες και μπλόφες, μάλλον το αντίθετο θα βρει κανείς. Ας μας διαψεύσει ο συντάκτης με κάποια στοιχεία, που ίσως έχει υπόψη του!
  Θεωρούμε καταρχήν μάλλον απλοϊκή από πλευράς πολιτικής επιστημής τήν προσέγγιση ενεργειών πολιτικά δρώντων υπό το πρίσμα κάποιου «τσαμπουκά», εκτός βέβαια εάν ο ίδιος ο πολιτικά δρών το θέτει έτσι, γεγονός όμως που όπως αναφέραμε άνω περιμένουμε να τεκμηριωθεί. Και οι τρεις μας συμφωνούμε, ότι εκείνο που ορίζουμε ως συμφέρον είναι ο πυρήνας τής πολιτικής δράσης, αλλά και αντίδρασης.
  Δεν είμαστε ειδήμονες σε τσαμπουκάδες, θεωρούμε, όμως, ότι στο πεδίο των πολιτικών αντιπαραθέσεων αντίπαλοι δεν είναι απαραίτητο να μοιράζονται διαφορετικά «κοσμοείδωλα». Ο όρος χρήζει βέβαια διευκρίνισης, αλλά και οι τρεις καταλαβαίνουμε ότι παλιότερα Ανατολή και Δύση μοπιράζονταν διαφορετικά «κοσμοείδωλα». Ας εξηγηθούμε κάπως καλύτερα το εγχείρημα της «ευρωπαϊκής» ολοκλήρωσης αντιμετώπιζαν -και αντιμετωπίζουν ακόμα- διαφορετικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μιά και η Ο.Δ. της Γερμανίας από την άλλη πλευρά, για να περιορίσουμε το πεδίο σε δύο μόνον χώρες. Μοιράζονταν όμως διαφορετικά «κοσμοείδωλα»; Αλλά και μέσα στην ίδια την Ο.Δ. της Γερμανίας για το ίδιο ζήτημα και για τις σχέσεις με τις Η.Π.Α. οι καγκελάριοι Adenauer και Erhard, αλλά και οι Schmidt και Kohl ήρθαν σε σύγκρούσεις μεταξύ τους, ενώ μοιράζονταν μάλλον τα ίδια «κοσμοείδωλα». Όμως ξεφύγαμε, εμείς μιλάμε για πολιτική ενώ ο συντάκτης για «τσαμπουκάδες».
  Σχετικά με το τί χωρίζει τις ζωές του Dijesselbleom και του Βαρουφάκη δείχνει καταρχήν η ακαδημαϊκη τους πορεία. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στην πολιτική τους. Δεν νομίζει ο συντάκτης ότι όσα θέματα και εάν έχει με τον «δανδή» οποιαδήποτε σχετική σύγκριση με τον κύριο «Οι-Έλληνες-έφαγαν-τα-λεφτά-τους-σε-αλκοόλ-και-γυναίκες» μάλλον αναδεικνύει προκατάληψη;
  Αναφορικά με την έκφραση «αυτόνομου και ανεξάρτητου ύφους» εδώ ο συντάκτης μας αφήνει μετέωρους σε ένα σύννεφο ασάφειας. Τι θέλει να μας πει; Μάλλον δεν συμφωνεί με το ύφος του πρώην Υπουργού. Διότι θεωρεί, χωρίς βέβαια να το αποδεικνύει, ότι είναι ίδιο με εκείνο των αντιπάλων του. Πέρα από το εάν θα πρέπει να μοιράζονται αντίπαλοι διαφορετικά «κοσμοείδωλα», θέμα που μας απασχόλησε ανωτέρω, ας κατεβάσει ο συντάκτης το «αυτόνομο και ανεξάρτητο ύφος» από τα νεφελώματα που το τοποθέτησε πίσω στη γή, μπας και τούτο γίνει περισσότερο απτό.
  Το πιό καλό όμως έρχεται τώρα, συντάκτης θεωρεί στα σοβαρά, ότι οι Moscovici και Dijsselbloem στηρίζονται στις αξίες της κοινής εημερίας και του New Deal. Τι να πει κανείς; Αν τούτο είναι πόρισμα πολιτικής κρίσης, κάνει πολύ καλά ο συντάκτης που δεν καταπιάνεται τεκμηριωμένα με την αντίκρουση των οικονομικών και πολιτικών θέσεων του Βαρουφάκη, παρά περιορίζεται σε μετέωρες απόψεις περί ύφους με βερμπαλιστικά επιστεγάσματα. Τουλάχιστον δεν εκτίθεται περισσότερο.
  Ο κόσμος βέβαια, θεωρεί ο συντάκτης, ότι κάπως τα πιάνει αυτά. Είναι σίγουρος ο συντάκτης ότι ο κόσμος κάπως πιάνει κάτι τέτοια; Διότι εμείς κατανούμε οτι ο κόσμος πιάνει τής αλεπούς τα κρεμαστάρια που η ίδια κρεμάει μιάς και δεν μπορεί να τα πιάσει.
  Λυπούμαστε για το απότομο τέλος, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την «επεξεργασία», όμως πλησίασε η ώρα για φαγητό.
  Καλή όρεξη!

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s