2000

Οι ανόητες αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων είναι διπλά ανόητες: πρώτον δεν ανασταίνουν τους νεκρούς και δεύτερον βασίζονται σε κάποιες αρχές διεθνούς δικαιοσύνης (καντιανού τύπου), που είναι εφαρμοστέες μόνο όταν νικά αυτός που τις εφαρμόζει, άρα κατεξοχήν διάτρητες.

Ο πόλεμος στη Βοσνία ήταν το «ξεπάγωμα» πολεμικών συγκρούσεων του 19ου και 20ου αιώνα, σε συνθήκες αρχόμενου 21ου. Όσον αφορά στο είδος και στη γεωγραφία. Υπήρξε και το χρήσιμο- έως ένα σημείο βάσιμο– άλλοθι της Αριστεράς που υποχωρούσε για να ξιφουλκήσει κατά των Αμερικανών και των Ευρω-Γερμανών. Εκεί και τα βρήκε με τη «δεξιά του Χριστόδουλου» (sic!), η οποία- έως ένα εξίσου βάσιμο σημείο– υποπτευόταν το Βατικανό και τους Μουσουλμάνους.

Η αφήγηση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Βλέμμα του Οδυσσέα είναι ο θρήνος μίας εποχής, στο Σαράγιεβο.

10

Αυτό ενδιαφέρει. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το αυτοκρατορικό ιδεώδες στα Βαλκάνια έμελλε να διαλυθεί. Μετά την Αυστροουγγαρία, η Γιουγκοσλαβία ως ένα «απείκασμα» αυτοκρατορίας θα καταστραφεί στο όνομα εθνικισμών, που θα υπηρετήσουν πολύ καλά τον παγκοσμιοποιημένο χυλό. Το πείραμα αυτό μόνο στα Βαλκάνια θα μπορούσε να λάβει χώρα. Εθνότητες που κάπως συμβίωναν σε κοινά εδάφη μέσα σε τέσσερα χρόνια αλληλο- σφάχτηκαν, για να γίνουν τα «περήφανα» εθνικά κράτη της Βοσνίας, του Κοσόβου, της Κροατίας, της Σερβίας! Με ιδεώδη του 19ου αιώνα- τόσο συγκινητικά, αλήθεια!- θα εγκληματίσουν για να γίνουν κράτη- παρίες του 21ου αιώνα.

Είναι σαφές: μόνο υπερ-εθνικά ιδεώδη (αυτοκρατορικού τύπου ή σφραγίδας), κατ’ επίφαση αριστερά ή δεξιά, μπορούν να διασώσουν την εθνική ιστορική μνήμη των μελών τους. Έναν κοινό τρόπο συμβίωσης, και όχι μία πολυπολιτισμική αφαίρεση. Ένα δόκιμο τρόπο άσκησης διοίκησης, μία, γιατί όχι, ¨απώθηση» του αιμάτινου παρελθόντος, για να μπορέσουμε κάπως να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Το επιχείρημα: » έγιναν εγκλήματα τότε, διότι ο κομμουνισμός απώθησε τα εθνικά μίση», είναι χαζό. Οπωσδήποτε, τα απώθησε. Και λοιπόν; Δεν μπορείς να ζεις χωρίς «απωθήσεις» και με το ζόρι απώλειες μνήμης. Βέβαια, και αυτό τελικά έγινε, μπορείς να επιλέξεις ως μνήμη τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389), για να καταλήξεις ζητιάνος των Ευρω- Γερμανών και του ΝΑΤΟ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s