αρχείο λήψης

Ευτυχώς που υπάρχουν πνευματικές μορφές που ακριβοδίκαια αξιολογούν και εκτιμούν τις προκλήσεις των καιρών τους. Δυστυχώς, οι περισσότερες ανήκουν στο παρελθόν

Το 1916, ο Κ. Παλαμάς έγραφε: Αι χίμαιραι και τα φαντάσματα δυνατόν να είναι απλαί σκιαί και αμαυραί εικόνες [..] αλλά διά τούτο όσοι ελπίζουν εις αυτάς και προσδοκώσι τήν βασιλείαν των στυλώνουν τα αναστήματά των εις υψηλά βάθρα μεταξύ των άλλων χαμηλότερα βαινόντων ανθρώπων (Ζωρές, Εμπρός, 23.7.1916)

Στο ποίημά του «Γαριβάλδης» (1907) ομολογεί τον προβληματισμό του απέναντι στο διεθνισμό: «[..] και δεν καλογνωρίζω/ κι αν πρέπει να τ’ αγκαλιαστώ, κι αν πρέπει να τό διώξω,/το μακρυνότατο όραμα του κόσμου που δεν έχει/ πατρίδες πια, του κόσμου πια που είν’ όλος μια πατρίδα»

Για να φτάσει στο ποίημα του «Οι Λύκοι» στον απόηχο του 1922, να εκφράσει και να δείξει τους μπολσεβίκους ως υπαίτιους της τραγωδίας: Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας οι λύκοι! Οι λύκοι!/ Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί,/καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι/ για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί..

Είναι ο ίδιος ο ποιητής του «Εμείς οι Εργάτες» (1913)

«Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας ποτίζουμε τη γη για να γεννά καρπούς, λουλούδια, τ’ αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας·φτωχή, αλουλούδιαστη, άκαρπη, μονάχα η αργατιά.

Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας ζυμώνουμε του κόσμου το ψωμί·πιο δυνατά κι απ’ τα σπαθιά τα χέρια τα δικά μας,και μόλο το αλυσόδεμα, σκάφτουν, και η γη πλουτεί.

Στου κόσμου τούς θησαυριστές το βιος σου, εργάτη, νόμοι σ’ το τρώνε αδικητές χωρίς ντροπή.Αγκαλιαστείτε, αδέρφια, ορθοί! Με μια καρδιά, μια γνώμη,Δικαιοσύνη, βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!—»

Πηγή: Π. Βουτούρη, Ο Κωστής Παλαμάς και η Σοσιαλιστική Πρόκληση, περ. Νέο Πλανόδιον, τ. 4/2019-2020, 86-97.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s