Ο Bunuel θα αναλάβει την παραγωγή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετείχε το Κ.Κ.Γ. Επέβλεπε ο ίδιος την παραγωγή και το μοντάζ της ταινίας, ενώ υπεύθυνος για τη συγγραφή της αφήγησης και την ηχογράφηση της ήταν ο Jean Paul Chanois. Η τελευταία ενότητα που εστιάζει στην πολιορκία της Μαδρίτης και τις αεροπορικές επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό έχει την μεγαλύτερη ένταση: δεν έχει ήχο ή μουσική υπόκρουση, πέρα από τις σειρήνες προειδοποίησης για την επίθεση, και αποτελείται από πλήθος πλάνων που δείχνουν άμαχους πολίτες να τρέχουν στους δρόμους ή να καταφεύγουν στο μετρό, γυναίκες και άνδρες με παιδιά στα χέρια, ασθενοφόρα, πλήθος και εικόνες χάους και καταστροφής.

The Spanish Earth (ΗΠΑ, 1937) σε σενάριο Ernest Hemingway & John Dos Pasos, αφηγητής Orson Welles. H οικεία φωνή του Orson Welles αποδίδει με κοφτό, στιβαρό αλλά και συγκινημένο συναισθηματικό τόνο, με όσο το δυνατόν πιο απλό λεξιλόγιο και δυναμισμό το κείμενο του Χέμινγουεη. Αποδίδεται η φαντασιακή εικόνα μιας προ-νεωτερικής, ρομαντικής αγροτικής Ισπανίας. Η έμφαση στο τοπίο θυμίζει την εικονογραφία των ταινιών western. Αλλά και η τοποθέτηση σε αγροτικό και φτωχικό περιβάλλον συνδέεται με την πολιτική της αγροτικής επανεγκατάστασης που εγκαθιδρύει ο Roosevelt στη δεκαετία του 1930….

Ispanija (ΕΣΣΔ, 1939). Σκηνοθεσία Esfir Shub, παραγωγή Mosfilm. Μια ενότητα που εν υπάρχει στα άλλα ντοκιμαντέρ αφορά την είσοδο σοβιετικών πλοίων που μεταφέρουν εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι της Βαρκελώνης, με μουσική υπόκρουση τη Διεθνή στα Ισπανικά, η είσοδος των πλοίων θυμίζει σκηνές από το Θωρηκτό Ποτέμκιν…Επίσης, μία ενότητα που παρουσιάζει το προπύργιο των φασιστών συντίθεται με ιδιαίτερα σκοτεινό τρόπο, με στρατιώτες, φαλαγγίτες, αλλά και ιερείς, συνδυάζεται με καθολικές τελετές, σύμβολα και θρησκευτική μουσική δίνοντας μία εικόνα που παραπέμπει σε έναν αντιδραστικό Μεσαίωνα

Πηγή: Α. Πούπου, «Ο κινηματογραφικός διεθνισμός των ντοκιμαντέρ προπαγάνδας του Ισπανικού Εμφυλίου», περ. Ουτοπία, τχ. 131, 159εξ. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s