Το 1971 η Τουρκία, με πρόσχημα ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι μόνον κρατική, απαίτησε όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης συνεχίσει να λειτουργεί υπαγόμενη σε κάποιο τουρκικό κρατικό πανεπιστήμιο. Αυτό θα εσήμαινε την απώλεια και της Σχολής και της μεγάλης περιουσίας της. Το Πατριαρχείο ορθώς αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία της ελπίζοντας ότι θα ήταν προσωρινή. Εκτοτε οι χώροι της Σχολής παραμένουν εξαιρετικά επιμελημένοι και η βιβλιοθήκη της διαρκώς εμπλουτίζεται. Είναι έτοιμη να λειτουργήσει άμεσα.

Για την επαναλειτουργία της Σχολής ασκούνται εδώ και χρόνια πιέσεις από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι Τούρκοι καταθέτουν κατά καιρούς προτάσεις που όλες κατατείνουν στην υπαγωγή της Σχολής σε κάποιο τουρκικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτός, όμως, είναι ο λόγος που έκλεισε το 1971. Αίτημα του Πατριαρχείου είναι η επαναλειτουργία της Σχολής υπό το καθεστώς προ του 1971.

Ωστόσο πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κάποιοι παράγοντες που δεν υπήρχαν το 1971. Ο πιο σημαντικός συνδέεται με τις προϋποθέσεις για ένταξη ενός ιδρύματος στον Ευρωπαϊκό Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως, στον οποίο συμμετέχει και η Τουρκία. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να πληροί και τυπικά τις προϋποθέσεις για σπουδές επιπέδου 6 (πανεπιστημιακές), ούτως ώστε οι απόφοιτοί της να θεωρείται ότι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου. Ο φορέας που μπορεί να πιστοποιήσει κάτι τέτοιο στην Τουρκία είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαιδεύσεως (Yüksekögretim Kurulu). Αυτό σημαίνει ότι η Σχολή θα υπαχθεί υπό το Συμβούλιο. Αυτό εμπεριέχει σοβαρούς δυνητικούς κινδύνους που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν…..

Πηγή

Σχολιάστε